På projektfronten mycket nytt!
To-Do-listan har krympt till lite över 100 punkter de senaste veckorna, roligt! En grej som jag började med redan när Neverland låg kvar i Norge var att utöver To-Do-listan påbörja en Have-Done-lista. Det är lätt att glömma allt man har gjort och bli lite överväldigad av den stora listan på allt som är kvar. Jag har inte skrivit så mycket om projekt hittills men nu blir det av äntligen.
Nya segel. Vi visste redan när vi köpte båten att seglen var gamla och utseglade, rentav helt slut i vissa fall, och kämpade ju en del med dem på vägen hem, så vi hade bestämt långt i förväg att lämna in hela segelgarderoben under vintern till en segelmakare för översyn och service. Påpassligt nog så ordnade Oceanseglingsklubben en kväll hos North Sails i höstas, med studiebesök i deras lokaler på Lidingö och en superbra föreläsning om segel och långsegling/havssegling, vad man ska tänka på och behöver. Vi fick också öva på att laga några olika typer av material och skador, vilket var riktigt kul och nyttigt. Väldigt förtroendeingivande föreläsare och hur kunniga som helst om allt som har med segel och rigg att göra, så steget att lämna in seglen hos dem var nästan givet efter den kvällen. Sagt och gjort, hela segelgarderoben (7 segel) packades in i den gamla sura Passaten och skeppades till Lidingö för genomgång. Det var också lärorikt att sprida ut och titta på seglen med en erfaren segelmakare, och diskutera våra seglingsplaner, behov och erfarenhet. För att göra en lång historia lite kortare så slutade det med att vi bygger två nya segel nu i vår, storsegel och genua, och renoverar och modifierar de andra fem. Vi hade en reservstor och en reservgenua som var i rätt bra skick men behövde lite kärlek och modifieringar för att fortsätta agera reservsegel i framtiden. Blev också en snygg liten logga på den nya genuan beställd, bild på den kommer framåt. Nästa år blir det en beställning på nytt toppsegel, stagfock och kuttersegel, så är allt nytt och fräscht. På köpet slängde vi på stackpack och lazyjacks till storseglet och ett genuakapell i snygg Sunbrella Jet Black…
Nya riggdetaljer. Den gamla manuella rullen till genuan har varit ett litet helvete att hantera, en gammaldags lösning med upprullning runt förstaget och vridmoment bara vid basen. Linan kärv och seglet skruvat runt staget och dåligt inrullat varje gång. Nu ligger beställning klar på ny Furlex elrulle med aluminiumprofil som vrider in seglet längs hela förliket, och med manövrering både ute och inne. En stor fördel med Furlex aluminiumprofil jämfört med den lösning vi har idag är att det går att reva genuan. Det funkar inte alls när den är rullad på staget, den rullar ut sig själv då, så det var lite av en säkerhetslösning också utöver bekvämligheten. Till stormasten blir det installation av Strongtrack-skena och rostfria travare istället för de gamla plasttravarna. De har väl funkat någorlunda ok efter idog smörjning med teflonspray, men stål är bättre. Som maskiningenjör och vattenbyggare kan man lätt hylla det gamla ordspråket ”Stål är stål och plast är skit”. Det ska bli sjukt kul att se vad de här åtgärderna gör för skillnad i segelhantering. Ganska stor inbillar jag mig. Kanske lite overkill med Strongtrack-skenan och helt ny segelgarderob rakt igenom, när det ändå har fungerat hyfsat ok. Men å andra sidan, vetskapen om att prylarna är riktigt bra, och nya, ger större frid i sinnet, trygghet och förtroende för utrustningen, och att ta bort stora delar av oron för att de ska gå sönder vid sämsta möjliga tillfälle är värt väldigt mycket.
Navigationsplats ute. När vi köpte Neverland fick vi med en något ålderstigen navigator, med anslutning och bygel inne och ute, så man fick flytta den med sig. Helt ok, men som den uppmärksamme kommer ihåg så hade vi sönder den vår första timme ombord. Crap. Ny navigator inskaffades i somras och installerades i styrhytten, men de gamla kontakterna passade givetvis inte, så den blev inte enkelt flyttbar. Dessutom ville jag prompt ha en flushmonterad skärm vid styrplatsen på akterdäck. Jag kollade runt på lite olika lösningar men landade slutligen i en komplett, likadan navigator som den inne, hopkopplade med NMEA 2000, så det fixade vi nu häromveckan. Passade på att hooka in autopiloten, loggen och vindinstrumentet också på NMEA så att all information finns på båda navigatorerna. Känns bra med en backup också ifall en navigator pajar nån gång, vilket bevisligen kan hända när man minst anar eller så önskar. Båda har inbyggt ekolod och preppade för radaranslutning också, sweet!
Eluppgraderingar del 1. Inverter! den magiska manicken på bilden. Man måste älska inverter! Om nån inte vet vad det är så är det en manick som omvandlar 12-voltspänningen från batterierna till 220 volt, så man har ström i 220-uttagen även utan landström, sjukt nice om man till exempel är lite matnördig som jag och inte riktigt kan vara lycklig utan sin stavmixer och sous vide. Skämt åsido så var det starkaste argumentet att kunna jobba lite mer obehindrat ombord, vilket kommer att öka på sjötiden dramatiskt framåt när man kan jobba på distans från båten utan landström. Jag skickade upp ett extra 220-uttag i sovrummet också, och ett gammaldags cigguttag med stor säkring i styrhytten. Har fått lite kommentarer på det uttaget av typen ”vad tusan ska du med sån stenåldersteknik till?”. Mestadels kommer vi nog köra USB-adaptrar i den, men det finns lite andra sköna applikationer om man tänker efter. Kompressorer finns stort utbud av t ex, tänkta att pumpa bildäck men funkar lika bra till fendrar, jollar och annat. Kylväskor och annat kul från camping och husbilssortimenten finns också, så den är värd.
Solpaneler. 5 st SunBeam Tough 78-wattare för flushmontering är inköpta men inte installerade ännu, så fort vädret tillåter det så blir det av. Måste bara klura lite på hur göra kabeldragningen från de bakre och in i båten. Det går att göra helt osynligt med de panelerna men det är kruxigt med innertaket i styrhytten, som är monterad i ett enda stycke och tapetserad efteråt, så det är apsvårt att komma åt att dra kablar innanför innertaket. Kanske blir nån list utvändigt fram till de främre panelerna.
Mindre grejer gjorda eller precis på gång är 500-timmars service på maskinen och nedre mantåg (de saknades helt). Servicen köpte jag tidigt i höstas, kände mig en smula för ny som blivande båtmekaniker för att göra den själv, men Penta-verkstaden på Svinninge (Sjö- och landservice) var riktigt schyssta och lät mig efter förfrågan vara med och hänga över axeln när de gjorde servicen. Serviceteknikern hade gått samma utbildning som jag går nu, och tog med mig som praktikant och gick igenom hela servicen, visade och berättade alla moment. Kanonbra verkligen. Det kan nog vara lite svårt att få till sånt kanske, men de resonerade som att eftersom jag gick utbildningen så kunde de bjuda och dela med sig av sin kunskap som ett bidrag till branschens kompetensförsörjning. Stort tack Oskar för din tid, pedagogik och engagemang.
Sista och en av de roligaste grejerna är designen av logga och namn som Ann-Sofie råddat med de senaste veckorna. Vi ska stripa av ”Puffa av Sarpsborg” nu i vid torrsättningen i vår och stripa på vår nya Neverland Stockholm logga. Framåt sommaren blir det nog lite merchandise också i form av profilkläder hehe. Än så länge syns loggan bara i hemsidesikonen, pytteliten, men den skarpögde kan möjligen ana det Peter-Paniga i teckensnitt och utförande. Silhuetten av en flygande Peter Pan hamnar förresten i genuan kan vi avslöja.
Fair winds, mot andra stjärnan från vänster!
Skipper Henkster